10 Tips voor een Weekendje Groningen

Geplaatst op: 29 juli 2017

Weekendje weg Groningen

Ga jij binnenkort een weekendje weg in Groningen? Met deze tien tips voor een weekendje Groningen wordt jouw weekendje weg of dagje uit gegarandeerd een succes. Met dit lijstje van bezienswaardigheden en tips leer je deze bruisende stad op de mooiste manier kennen. Ontdek de tips en geniet van een heerlijk weekendje weg in Groningen. Vergeet uiteraard niet een Bed and Breakfast te boeken. Bekijk ook onze Weekendje Utrecht Tips

Waarom weekend Groningen?

Wilt u een weekend een Bed and Breakfast in Nederland boeken, dan is Groningen een prima keuze! Groningen telt meer dan 200.000 inwoners en bijna een derde daarvan zijn studenten. Daardoor is Groningen een stad die altijd bruist, zijn er tallloze terrasjes en zijn de prijzen er betaalbaar.  Lees onderstaande tips, en ontdek ook waarom een weekend Groningen een verstandige keuze is! 

#1 Bed en Breakfast in Groningen (tips!)

Wie een weekendje weg in Groningen gaat, kan er natuurlijk voor kiezen om een (goedkoop) hotel te boeken, maar wat is er  nu leuker dan te overnachten in een Bed en Breakast in Groningen? Ervaar het comfort en de service van een hotel, ontdek de aantrekkelijke kamerprijzen van een B&B en geniet van een vers ontbijt zoals die alleen in een Bed en Breakfast geserveerd kan worden. U kunt bij ons uw Bed & Breakfast in Groningen (stad en provincie) boeken.

#2 Het Groninger Museum

Een bezoek aan het Groninger Museum mag tijdens jouw weekendje weg in Groningen niet ontbreken. Kunstliefhebbers vanuit de hele wereld komen naar Groningen om de spraakmakende tentoonstellingen in dit museum te bezoeken. Het gebouw zelf is van architect Alessandro Mendini en valt direct op wanneer je vanuit het Centraal Station richting de binnenstad van van Groningen loopt. Die Groningse binnenstad werd overigens al eens tot beste van Nederland uitgeroepen.

Groninger Museum - Tips Weekendje Groningen

#3 De Folkingestraat - 'Leukste winkelstraat van Nederland'

Vanaf de museumbrug steeds rechtdoorlopende, wandelt u richting de Vismarkt door de Folkingestraat. In de Folkingestraat vind je niet de grote ketens, maar juist een verrassend aanbod van kleine winkeltjes en galerieën. Van interieur design en serviezen tot kunst, cultuur en een echte Van Delft pepernotenwinkel, waar je tientallen verschillende smaken pepernoten kunt kopen. Niet voor niets werd de Folkingestraat vorig jaar verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland. Aan het einde van de straat bereikt u de Vismarkt, met de prachtige ‘Korenbeurs’, waarin de Albert Heijn is gevestigd.

Tip! De markt van Groningen aan de Vismarkt

Dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag is er van 09:00 tot 17:00 op de Vismarkt van Groningen een grote warenmarkt. Leuk om overheen te gaan en wat verse producten te kopen. Ontdek de heerlijke verse groenten, fruit, noten en dergelijke of haal een vers gebakken stroopwafel op de markt. Ook iedere eerste zondag van de maand 12:00 - 17:00 uur is er markt op de Vismarkt van Groningen. 

folkingestraat weekendje groningen

#4 Hoge en Lage der A (Tips)

De Hoge en Lage der A is misschien wel het mooiste stukje van Groningen. U kunt er heerlijk op het terras zitten bij Cafe de Sigaar. Het aanzicht van de prachtige villa’s langs een van de Groningse grachten levert een bijzonder fraai plaatje op. Wie vanuit het centrum het Noorderplantsoen bezoekt mag dit stukje Groningen niet overslaan. De drie-daagse festivals Zomerwelvaart (doorgaans eind juli) en Winterwelvaart (doorgaans medio december) zijn ook het bezoeken waard. 

hoge der a - lage der a - weekendje groningen tips

#5 Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen is het meest gewaardeerde park van Groningen en is onder zowel student als stadjer razendpopulair. Geniet als een student in Groningen met een hapje en een drankje of zelfs een barbecue van dit mooie park, leg een kleedje uit aan een van de vijverpartijen of trek de hardloopschoenen aan voor een sportief rondje rondom dit met statige villa’s omringde park. In augustus wordt hier 10 dagen lang het sfeervolle festival Noorderzon georganiseerd. Het valt niet meteen op, maar in het Noorderplantsoen kan ondanks al die gezelligheid ook een natuurfilm opgenomen worden.

#6 Martinitoren beklimmen (Tips!)

Wil je Groningen van bovenaf bekijken? Dat kan door de Martinitoren te beklimmen. Op de Grote Markt vindt je zowel de Martinitoren als de VVV, waar de tickets voor een paar euro verkrijgbaar zijn. Met 311 treden is het weliswaar een behoorlijke klim, eenmaal boven wacht je een adembenemend uitzicht!

martinitoren weekendje groningen

#7 De Prinsentuin

Na het beklimmen van de Martinitoren kom je tot rust bij de Theeschenkerij in de Prinsentuin. De Prinsentuin ligt vlakbij de Martinitoren en achter het Prinsenhof dat tegenwoordig in gebruik is als restaurant en hotel. Deze renaissancetuin is vrij toegankelijk en biedt een kruidentuin en een rozentuin met tientallen verschillende rozen.

tips prinsentuin groningen weekendje

#8 Lunch en daghap tips in Groningen

Op al die studenten in Groningen wordt door de horeca handig ingespeeld. Voor een tientje eet je bij Huize Maas aan de Vismarkt een weekschotel (vlees, vis of vega) of een burger met frites voor €7,50. Aan de Grote Markt is koffie drinken of lunchen bij de Drie Gezusters goed idee. Beneden een klassiek Grand Café met hoge plafonds en kroonluchters; boven en in de souterrains zijn de kroegen gevestigd. Ook de Poelestraat is een aanrader: het Concerthuis, Time Out en de Brasserie zijn allemaal geschikt een lunch of diner of om 's avonds een dankje te doen. In de Peperstraat, een zijstraatje van de Poelestraat, vind je nog meer eetcafés zoals de Eerste Kamer, waar voor een habbekrats gegeten kan worden.

tips huize maas groningen weekendje

#9 Rondvaart of bootje huren in Groningen

Wil je al die mooie plekjes vanaf het water bekijken? Dan is een rondvaart door Groningen een goed idee. De rondvaartboten liggen in het water tussen het Centraal Station en het Groninger Museum. De kosten voor een stadsrondvaart van een uur bedragen € 12,50 per persoon. Of huur een bij 't Peddeltje een kano, waterfiets of fluisterbot om door de grachten van Groningen te varen. Met z'n tweeën bent u dan €15,00 tot € 27,50 kwijt, afhankelijk van het bootje die je huurt. 

rondvaart groningen tips weekendje

#10 Lang weekend

Wilt u er een lang weekend van maken? Bezoek het VVV aan de Grote Markt of vindt meer meer tips voor een lang weekend in Groningen in onze Toerisme Gids Groningen. Verlaat de stad bij mooi weer voor een bezoek aan de Hoornse Plas. Geniet bij Kaap Hoorn aan het water van een verfrissend drankje, bezoek de Groninger borgen of ontdek het Lauwersmeergebied.

# Dagje Groningen met de Trein

De trein biedt een goede mogelijkheid om Groningen te bezoeken. Vanaf het centraal station loop je via de museumburg (Groninger Museum) direct het centrum is. Reizen met de trein bespaart je zoeken naar een parkeerplek in de stad en zorgt ervoor dat je direct ontspannen van de bruisende stad kunt genieten. Kijk voor voordelig treinen in de online Spoordeelwinkel van NS. In de spoordeelwinkel worden zo nu en dan ook overnachtingen aangeboden (trein en overnachting voor 2, €100,-), maar je zou ook met een voordelige dagkaart kunnen reizen in combinatie met een overnachting in Bed & Breakfast in Groningen.

dagje groningen trein spoordeelwinkel

# Fietsen huren in Groningen

Als je met de trein in Groningen bent aangekomen, kun je er ook fietsen huren. Dat kan bijvoorbeeld bij Rijwielhal Kuis op het Centraal Station (gewone huurfietsen, maar ook OV-fietsen). OV-fietsen kosten slechts € 3,85 per 24 uur. Om OV-fietsen in Groningen te kunnen huren heeft u een persoonlijke ov-chipkaart nodig. U moet zich wel voor een OV-fiets aanmelden en € 0,01 betalen ter verificatie van uw persoonsgegevens. 

Wilt u liever bij een fietsenzaak een normale stadsfiets of elektrische fiets in Groningen huren? Ook in het centrum van Groningen kunt u fietsen huren, bij Fietsverda aan de Poelestraat 56: stadsfiets voor € 10,- per dag, elektrische fiets voor € 20,- per dag. 

Groningen is enorm ingericht om er te kunnen fietsen en wordt in binnen- en buitenland ook wel 'Fietshoofdstad van de Wereld' genoemd. Kortom: Groningen is ideaal om op de fiets te verkennen! 

fiets huren groningen

# Dagje uit: tips in Groningen

Ga je een dagje uit in Groningen, dan vindt je in de Uitagenda volop actuele tips over welke activiteiten er vandaag en binnnenkort in Groningen georganiseerd worden. Alle informatie wordt op de site van Uit Groningen overzichtelijk in de rubrieken film, theater, tentoonstellingen, evenementen en muziek geplaatst. Zo vind je er het programma van concertlocatie de Oosterpoort en van het Groninger Museum.

#Heb jij ook tips voor een weekendje weg?

Heb jij ook tips voor een weekendje of dagje weg in een stad in Nederland? Tips voor dit artikel kun je insturen via contact, maar je kunt ook een artikel met meerdere tips voor een weekendje in een andere stad insturen! We zijn je erg dankbaar voor iedere bijdrage! Neem contact op met onze redactie.

Meer nieuws »

Meer berichten

BnB Contact

Persoonlijk contact?

Stuur de B&B-eigenaar uw bericht en ontvang direct een kopie in uw mailbox, met het telefoonnummer van de eigenaar.

Vragen over onze website?

We helpen u graag via ons contactformulier. Of stuur ons een bericht per e-mail.

Snel contact? Via onze Facebook Messenger!