Nederlands toerisme gaat goed, Airbnb nog beter

Geplaatst op: 07 april 2015

Wie denkt dat een vakantie in Nederland niet hip is heeft het mis; de Nederlandse hotels, bungalows, campings en groepsaccommodaties ontvingen vorig jaar aanzienlijk meer gasten dan in 2013. Dat blijkt uit cijfers die het CBS op 26 maart jl. presenteerde. De Nederlandse overnachtingen werden vooral vanuit het buitenland geboekt. Nederland ontving in de verschillende accommodaties zo’n 36 miljoen gasten; een stijging van 6% ten opzichte van 2013.

Airbnb-aanbod groeit explosief

Ook Airbnb stijgt in populariteit. Hoewel het CBS deze tak van toerisme niet nader specificeert is duidelijk te zien dat het aantal Nederlandse woningen op de Airbnb website explosief is gestegen. Airbnb kan zelf ook nog geen cijfers over de gastenaantallen presenteren. In janauari 2015 plust het aanbod van Airbnb met +147% ten opzichte met januari van 2014. De traditionele toeristische sector (hotels, motels, bed and breakfasts, pensions en jeugdherbergen) konden een groei van +1,2% noteren.

Airbnb grootste in Amsterdam

Vooral in Amsterdam profiteren ze van het succes van Airbnb. Ruim 60% van de in Nederland via Airbnb aangeboden woningen en kamers ligt namelijk in Amsterdam. Bij de hotels is dit maar net iets meer 10%.

Invloed Airbnb op traditionele toeristische sector

Een woordvoerder van het CBS zegt niet te kunnen aangeven hoe groot de invloed van Airbnb is op de traditionele toeristische sector. Volgens hem zou het kunnen dat zonder de toegenomen populariteit van Airbnb de bezetting van de hotels in 2014 nog hoger was geweest. Toch behoren niet alle hotelgasten tot de doelgroep van Airbnb: in hotels wordt een groot deel van de overnachtingen geboekt door of voor zakelijke gasten, op die doelgroep heeft Airbnb hoogstwaarschijnlijk minder invloed.

Bron: NRCQ.NL (Jolanda van de Beld)

Meer nieuws »

Meer berichten

BnB Contact

Persoonlijk contact?

Stuur de B&B-eigenaar uw bericht en ontvang direct een kopie in uw mailbox, met het telefoonnummer van de eigenaar.

Vragen over onze website?

We helpen u graag via ons contactformulier. Of stuur ons een bericht per e-mail.

Snel contact? Via onze Facebook Messenger!