Toeristenbelasting opnieuw gestegen

Geplaatst op: 14 april 2013

Gaat u een weekend in een Bed and Breakfast in Nederland  logeren, dan zult u het ongetwijfeld merken: de toeristenbelasting is weer flink gestegen. Vergeleken met vorig jaar betaalt u gemiddeld gezien in de gemeenten 9 procent meer, als u in een B&B overnacht.

Niet overal toeristenbelasting

Niet alle B&B’s hoeven de belasting te heffen aan hun gasten. Ongeveer 25% van de gemeenten heft namelijk nog geen toeristenbelasting. Eigenaren van een B&B en andere logiesverstrekkers in Duiven, Kampen, Oudewater en Weststellingwerf moeten de belasting sinds dit jaar ook incasseren. Zij heffen dit jaar de belasting voor het eerst en vragen tussen de €1,- en €1,75 euro per persoon per dag. In principe zijn de gelden bedoeld voor toeristische voorzieningen. Fiets- en wandelpaden, picknickplekken en dergelijke kunnen er dus mee gefinancierd worden.

Gaten dichten met toeristenbelasting
De praktijk leert echter dat gemeenten er ook geregeld gaten mee in hun begroting dichten. De ANWB, die ook een Bed and Breakfast website heeft, concludeert uit een peiling dat de helft van de gemeenten niet kunnen aangeven waar de belastinggelden naar toe gaan. Gemeenten die de bestemming wel aangeven noemen, onderhoud van recreatiegebieden, wandelpaden en fietspaden. En dat komt goed uit, want veel gasten die overnachten in een Bed and Breakfast houden van fietsen en wandelen. Ook de promotie voor toerisme en evenementen betalen de gemeenten ervan, om op die manier nog meer toeristen te trekken. Daar profiteren ook de eigenaren van een Bed and Breakfast in die gemeenten van.

Onvrede over de belasting

Blij is de toeristische sector, waaronder Bed and Breakfasts vallen, echter niet met de toeristenbelasting. De bijnaam die ook wel door bed and breakfast-houders gebruikt wordt is de ‘toeristenboete’. Vooral het goedkopere segment van de toeristische sector wordt hard getroffen, zoals goedkope campings. Maar ook Bed and Breakfast accommodaties worden harder getroffen dan bijvoorbeeld duurdere hotels. De Stichting Vrije Recreatie heeft op 9 april jl. 30.000 handtekeningen aangeboden, namens aangesloten protesterende boerencampings.

Feiten over toeristenbelasting

  • 192 van alle 408 gemeenten verhoogt in 2013 de toeristenbelasting
  • Sinds 2010 steeg de toeristenbelasting met 23 procent
  • In 2013 is de gemiddelde toeristenbelasting €1,33 per overnachting
  • In totaal wordt naar schatting €162 miljoen in 2013 toeristenbelasting geheven.

Sterke stijgers
’s-Hertogenbosch, Culemborg, Lingewaal, Beverwijk en Bussum hebben de afgelopen jaren rigoureuze verhogingen doorgevoerd, blijkt na een vergelijking van de cijfers van 2010 en 2013. De gemeenten Culemborg en Lingewaal hebben in de loop der jaren de toeristenbelasting in één keer verhoogd van € 0,50 naar € 1,50, een verhoging van 200 procent. Er zijn ook gemeenten die een percentage over de overnachtingsprijs heffen. Iets wat voor een B&B gunstiger uitpakt, dan voor luxe hotels. Gemeenten als Breda en Tilburg hebben hun toeristenbelastingpercentage in 2013 wel verhoogd met 1 procent, naar respectievelijk 3,25 procent en 3,5 procent van de overnachtingprijs. Recordhouder is de gemeente Haarlemmermeer, die 6 procent van de overnachtingsprijs in een hotel binnenhaalt.
 

Meer nieuws »

Meer berichten

BnB Contact

Persoonlijk contact?

Stuur de B&B-eigenaar uw bericht en ontvang direct een kopie in uw mailbox, met het telefoonnummer van de eigenaar.

Vragen over onze website?

We helpen u graag via ons contactformulier. Of stuur ons een bericht per e-mail.

Snel contact? Via onze Facebook Messenger!