Ontwikkeling Bed&Breakfast niet te stoppen

Geplaatst op: 23 september 2012

De ontwikkeling rondom het fenomeen Bed & Breakfast neemt in Nederland en de rest van Europa steeds grotere vormen aan. Dat stelt internetondernemer Rink de Vries op basis van marktcijfers van het CBS en gerelateerde vernieuwingen in de internet- en televisiewereld.

Marktontwikkeling
De markt van B&B is al jaren lang enorm in ontwikkeling. Steeds meer mensen starten een B&B. Bovendien kiezen Nederlanders steeds vaker voor korte vakanties in eigen land, wat resulteert in extra klandizie voor de Bed & Breakfasts. Naar schatting zijn er alleen in Nederland al 5.000 kleinschalige accommodaties.

Internet
De ontwikkelingen leiden tot vernieuwing op het gebied van internet-concepten en televisie-formats. Zo ontstond in 2010 bijvoorbeeld bedandbreakfastveiling.nl. Een website waar de consument kan bieden op een kamer in een B&B. Hoewel de website momenteel geen beschikbare veilingen toont, verwacht Rink de Vries dat er in de toekomst ruimte ontstaat voor dit soort concepten door de razendsnelle ontwikkeling van internet en Bed&Breakfast.

De Vries voorziet dat B&B-houders door de komst van nieuwe websites steeds bewustere keuzes maken bij het besteden van hun marketingbudget. ‘Er bestaan inmiddels websites zoals airbnb.nl, breakfastenbed.nl, anwbbedandbreakfast.nl en weekendhotel.nl waardoor de B&B-houders al lang niet meer aangewezen zijn op één website met een monopoliepositie’.

Een van de grootste B&B-sites van Nederland maakte onlangs bekend niet langer haar gratis vermeldingen te plaatsen, waardoor hun adverteerders aangewezen zijn op de ruimere betaalde vermeldingen. Hierdoor moeten zij tot enkele honderden euro’s aan de website afdragen. Het is onbekend hoeveel B&B-houders hun vermelding door de maatregel zijn kwijtgeraakt.

Zelf zette  De Vries het boekingsportal bedandbreakfastboeken.nl op. Een website gebaseerd op hotelboekingssites, maar met kleinschalige accommodaties. Kenmerkend is het automatische boeking- en betaalsysteem (iDeal), waarvan de B&B-site als enige in Nederland gebruik maakt. Doordat zijn website voor kleine accommodaties gratis is ‘bestaat het aanbod inmiddels uit honderden unieke locaties in Europa en blijft dit aantal continue groeien’, aldus de internetondernemer. De 21-jarige ondernemer ronde de hotelschool aan de School voor Gastvrijheid en Toerisme in Groningen succesvol af en studeert momenteel aan het Instituut voor Rechtenstudies in Groningen.

Televisie
Televisieprogramma’s als ‘Ik vertrek’ (Tros) en ‘Het Roer om’ (RTL) zijn al jaren op de buis. De afgelopen tijd worden er steeds meer programma’s ontwikkelt rondom Bed & Breakfast. Bij omroep Max testen eigenaren elkaars accommodatie in ‘Bed&Breakfast’. In België is een soortgelijk programma op TV onder de naam ‘Met 4 in bed’ en momenteel werkt Stokvis & Stokvis Content aan ‘De Stad Uit’ waarbij ondernemers vanuit de stad naar het platteland verhuizen om bijvoorbeeld een B&B te beginnen.
 

Meer nieuws »

Meer berichten

BnB Contact

Persoonlijk contact?

Stuur de B&B-eigenaar uw bericht en ontvang direct een kopie in uw mailbox, met het telefoonnummer van de eigenaar.

Vragen over onze website?

We helpen u graag via ons contactformulier. Of stuur ons een bericht per e-mail.

Snel contact? Via onze Facebook Messenger!