Toeristenbelasting in Aalten zorgt voor onvrede

Geplaatst op: 25 oktober 2012

De verhouding in de toeristenbelasting in het Gelderse Aalten is scheef. Dat stelt de Vereniging Logies-verstrekkende bedrijven in Aalten. Voorzitter van de vereniging Wim Legters is tevens eigenaar van een camping in Aalten. ´Als een gezin met 5 kinderen voor 20 euro bij ons overnacht, schaam ik me om daar bovenop 5 euro toeristenbelasting te vragen´ vertelt hij in dagblad de Gelderlander.

Om het contrast te laten zien stelt hij dat twee volwassenen die voor 65 euro in een Bed and Breakfast in Aalten logeren 2 euro toeristenbelasting betalen. De gemeente Aalten is van plan vanaf 2014 per persoon 1 euro toeristenbelasting te gaan heffen. Nu is dat tarief 80 cent. Maar ook over de huidige situatie is de vereniging ontevreden.

Wethouder Johan Teeuwsen reageert dat verschillende tarieven hanteren meer geld en administratie vergt. Hij begrijpt dat het tarief ‘vervelend is voor bedrijven die op prijs willen concurreren, maar dat is het gevolg van hun policy’.

Gemeenten mogen in Nederland zelf bepalen of zij toeristenbelasting heffen en hoe zij het tarief berekenen. Naast een vast bedrag per overnachting zoals is Aalten is het ook mogelijk een percentage van de overnachtingprijs te bereken. Rink de Vries is eigenaar van bedandbreakfastboeken.nl. Een website opgericht om een einde te maken aan hoge commissies zoals bij hotelboekingssites en hoge advertentiegelden die B&B-houders moeten betalen. Hij begrijpt de punten van de vereniging enigszins, maar ziet weinig in een tarief dat gebaseerd is op de overnachtingsprijs. ‘Kampeerders maken in een gemeente gebruik van dezelfde faciliteiten als gasten die overnachten in een Bed&Breakfast’. Volgens hem zou het oneerlijk zijn deze gasten extra te belasten.

Bron: De Gelderlander

Meer nieuws »

Meer berichten

BnB Contact

Persoonlijk contact?

Stuur de B&B-eigenaar uw bericht en ontvang direct een kopie in uw mailbox, met het telefoonnummer van de eigenaar.

Vragen over onze website?

We helpen u graag via ons contactformulier. Of stuur ons een bericht per e-mail.

Snel contact? Via onze Facebook Messenger!