Wat is Airbnb? Alles over huren en verhuren via Airbnb

Geplaatst op: 03 maart 2017

Wat is Airbnb?  Lees hier alles over huren en verhuren via Airbnb: de app, de kosten om zelf te (ver)huren, ervaringen, belastingen. Traditionelere logiesverstrekkers zoals hotels en professionele verhuurders van Bed and Breakfast en appartementen zien in Airbnb een steeds grotere concurrent. Velen besluiten echter om mee te doen en zelf te gaan verhuren via Airbnb. In dit artikel leest u (onderaan) ook hoe u verhuurder kunt worden.

Wat is Airbnb?

Airbnb is een online platform waar huurders en verhuurders van (delen van) woningen/ruimtes elkaar vinden. Verhuurders zijn doorgaans particulieren die hun woning/appartement aanbieden aan de huurders. De betaling verloopt via Airbnb. Airbnb is actief in 191+ landen en 43.000+ steden. Er zijn wereldwijd inmiddels ruim 2 miljoen accommodaties te boeken.

Waar staat Airbnb voor?

De afkorting Airbnb staat voor “Airbed & Breakfast”. De oprichters van de website verhuurden slaapplaatsen op luchtbedden en serveerden de huurders ook ontbijt. Het bedrijf werd opgericht in augustus 2008 in San Francisco, Californië.

B&B (Bed and Breakfast) vs Airbnb? (verschil en regels)

Het verschil tussen B&B oftwel Bed and Breakfast met vakantieverhuur zoals Airbnb is dat het bij een B&B gaat om verhuur van niet meer dan 40% van de woning. Bij een Bed and Breakfast moet de eigenaar thuis zijn als de gasten in het huis verblijven, terwijl het bij Airbnb juist (veelal) om verhuur van een volledige woning gaat, waarbij de eigenaar het huis dus gedurende de verhuurperiode verlaat.

Vanwege dit verschil gelden er in Amsterdam ook strengere regels voor Airbnb dan voor Bed and Breakfast. Vakantieverhuur zoals Airbnb mag nu 60 dagen per jaar en straks (vanaf 2019) zelfs nog maar 30 dagen. Voor Bed and Breakfast geldt deze regel dus niet.

Iedere Bed and Breakfast moet per januari 2019 in Amsterdam een vergunning aanvragen voordat een nieuwe B&B gestart kan worden. In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld in drukke gebieden, kan zo'n vergunning geweigerd worden. Een meldplicht gold al, maar veel eigenaren gaven daar geen gehoor aan. 

(bron: Parool.nl  14 februari 2018)

Wat zijn de kosten van Airbnb?

De verhuurder bepaalt zijn eigen prijzen. Over de verblijfskosten worden door Airbnb aan zowel de huurder als de verhuurder servicekosten in rekening gebracht.

Airbnb kosten verhuurder

Aan de verhuurder worden 3% servicekosten in rekening gebracht. Airbnb houdt dit deel in bij de uitbetaling van de verblijfskosten aan de verhuurder.

Airbnb kosten huurder

Airbnb brengt ook servicekosten aan de huurder in rekening. Deze servicekosten bedragen meestal tussen de 6-12%. Hoe hoger het subtotaal van de totale reservering, hoe lager het percentage is dat je daaroverheen aan servicekosten betaalt.

Airbnb, Wimdu & Housetrip

Bedrijven als Airbnb, Wimdu & Housetrip zijn booming business. Zij spelen in op de deeleconomie, zoals dat tegenwoordig genoemd wordt. Particulieren krijgen steeds meer de behoefte om te delen en om daarmee ook onderling diensten aan elkaar aan te bieden. De grens tussen bedrijfs- en hobbymatig wordt daarbij steeds vager. 

Reviews airbnb: 'Unieke ervaringen'

Wat het succes van Airbnb is, is niet moeilijk te verklaren. Wie de reviews op het platform leest, ziet dat de gebruikers van Airbnb steeds waarderen dat zij van een unieke ervaring hebben genoten. Het is anders dan een gestandaardiseerd hotel, hoewel veel Airbnb's wel het comfort van een hotel aanbieden. Daarnaast bestaat het grootste gedeelte van Airbnb's aanbod uit zelfstandige woningen, waarbij het meestal om appartementen gaat. Toch biedt het platform ook wel zogenoemde 'privékamers' aan en is het zelfs mogelijk om je bank te verhuren. Omdat het ook mogelijk is deze privékamers te verhuren, is Airbnb ook geschikt voor de traditionele Nederlandse Bed & Breakfast - verhuurder, die een aantal kamers in huis verhuurt. De één waardeert immers de privacy van een zelfstandig appartement, terwijl de ander juist de persoonlijke aandacht van een Bed & Breakast waardeert.

Airbnb app

Zoekt u de Airbnb app? Steeds meer mensen maken gebruik van mobiele apparaten zoals (Android-) telefoons, iPhones, tablets en iPads. Via onderstaande links kunt u direct de Airbnb app downloaden. Hij is gratis. 

Airbnb app voor iPhone & iPad

Airbnb app downloaden in iTunes 

Airbnb app voor Android telefoons en tablets

Airbnb app downloaden in Google play

Airbnb belastingdienst

Veel mensen vragen zich af hoe zit met de afdracht van belastingen bij verhuur via Airbnb. Om die vraag te beantwoorden kan het beste contact gezocht worden met de belastingdienst. Wat wij weten is dat de meeste verhuurders in elk geval 6% BTW moeten afdragen. Dat betekent dat u zich moet inschrijven bij de belastingdienst. Uw kamerprijs bedraagt dan 106%, waarvan u per kwartaal steeds het ontvangen deel van die 6% afdraagt. Over het inkomen dat u verdient, dient u ook inkomstenbelasting te betalen.

Airbnb toeristenbelasting in Amsterdam

Eén van de redenen waarom Airbnb op veel weerstand kan rekenen, is het feit dat veel verhuurders geen BTW en toeristenbelasting afdragen. In de meeste gevallen bent u dat wel verplicht. Airbnb is erg populair in Amsterdam. De Gemeente Amsterdam heeft onlangs met Airbnb afgesproken dat zij de toeristenbelasting via Airbnb gaat ontvangen. Airbnb geeft daarbij geen persoonsgegevens van de betreffende verhuurders en huurders.

Verhuren via Bedandbreakfastboeken.nl & Airbnb?

Wij van Bedandbreakfastboeken.nl vinden natuurlijk dat u zich bij ons aan moet sluiten. U krijgt dan een uitgebreide vermelding met o.a. een grote informatiepagina, een faciliteitenoverzicht een mooie locatiepagina en een onbeperkt fototboek. Aanvragen worden rechtstreeks via een mailformulier naar u verzonden. Ook wij bieden daarnaast een boekingssysteem, voor diegenen die direct boekingen willen ontvangen en het niet erg vinden om hun kalender heel accuraat bij te houden. 

Wij vinden het belangrijk om niet op één paard te wedden en dat u dus kiest voor meerdere promotiepartners. Hoewel zowel de gast als u  bij Airbnb een commissie betalen is Airbnb een bijzondere partner met een groot internationaal bereik. Daarom ondersteunen en stimuleren wij B&B's om zich niet alleen bij ons aan te sluiten, maar ook bij hen. Voor de duidelijkheid; wij zijn niet aan Airbnb gelieerd. 

Aansluiten bij Bedandbreakfastboeken.nl (+ hulp met Airbnb)

Bij ons betaalt u een kleine jaarlijkse bijdrage (€35,00 inclusief 21% BTW) voor een zeer uitgebreide vermelding op onze website. Als u bij het aanmelden voor deelname aan Bedandbreakfastboeken.nl in het formulier als promotiecode 'airbnb' invult, zijn we natuurlijk allereerst blij met uw aanmelding, maar gaan we u  indien u wenst kosteloos op weg helpen met Airbnb. Doet u dat via ons, dan ontvangt u ook nog eens een reistegoed voor Airbnb.

Het invullen van die promotiecode is natuurlijk vrijblijvend, u kunt als wij contact opnemen alsnog besluiten om enkel bij Bedandbreakfasboeken.nl deel te nemen en Airbnb (voorlopig) nog even te laten liggen.

Contact

Contact met Bedandbreakfastboeken.nl

Wilt u zich niet mogelijk bij ons (Bedandbreakfastboeken) of Airbnb aansluiten? Dan kunt u ook contact met ons opnemen via ons contactformulier. 

Kritiek op Airbnb

Airbnb stijgt de afgelopen jaren in populariteit, maar er is ook veel te doen om Airbnb. Presentator Arjen Lubach liet in een uitzending van Zondag met Lubach weinig heel van het sympathieke karakter van Airbnb. 

Airbnb is enorm. Ze zijn actief in 191+ landen, 65.000+ steden en ze brengen jaarlijks meer dan 80 miljoen gasten onder. Maar wat is de kritiek precies?

'Buurten lopen totaal leeg'

Lubach kaarte voorbeelden aan van buurtbewoners die om zich heen de ene naar de andere Amsterdammer uit de buurt zien vertrekken. De woningen worden vervolgens permanent door toeristen van Airbnb bezet. De bewoner die wel blijft en zijn woning niet verhuurt mag vervolgens week na week blowende Italianen als buren mogen verwelkomen, zo luidt de kritiek. 

'Huizen duurder door Airbnb'

De toch al krappe woningmarkt wordt door Airbnb nog krapper. Mensen kopen huizen speciaal voor de verhuur via Airbnb. De huizen in steden als Amsterdam worden zelfs een ton duurder door Airbnb, zo geeft ING aan.

Waarom Bed & Breakfast?

Bed and Breakfasts worden in tegenstelling tot Airbnb's meestal geregistreerd. Daarmee zullen zij vaker voldoen aan (veiligheids-)eisen die gemeenten stellen. Een ander voordeel is dat B&B's doorgaans slechts een gedeelte van hun woning als gastenverblijf verhuren. De oorspronkelijke bewoners van het pand blijven er dus wonen, waardoor de buurt niet "leeg loopt" zoals bij Airbnb's het geval is. Een laatste voordeel is dat je bij een B&B doorgaans geen servicekosten betaalt, bij een Airbnb betaal je aan de website zo'n 10% extra aan servicekosten.
 

Meer nieuws »

Meer berichten

BnB Contact

Persoonlijk contact?

Stuur de B&B-eigenaar uw bericht en ontvang direct een kopie in uw mailbox, met het telefoonnummer van de eigenaar.

Vragen over onze website?

We helpen u graag via ons contactformulier. Of stuur ons een bericht per e-mail.

Snel contact? Via onze Facebook Messenger!